Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 14:

Wat zit er nog in uw restafval?


Aan het eind van de proef waren we benieuwd wat u nu nog in uw restafval hebt. Gemiddeld heeft u 0,6 kilogram restafval per week. Waaruit bestaat dat? U noemde het meeste: - Chips zakken- Flosdraad/...


Aan het eind van de proef waren we benieuwd wat u nu nog in uw restafval hebt. Gemiddeld heeft u 0,6 kilogram restafval per week.

Waaruit bestaat dat? 
U noemde het meeste:

- Chips zakken
- Flosdraad/tandenstokers
- (dieren)haren
- Maandverband
- Pillenstrips
- Stof uit de stofzuiger
- Maandverband
- Watjes en wattenstaafjes
- Sluitstrips met ijzerdraad

En u gaf elkaar tips over het verminderen van het laatste beetje restafval.


Weekopdracht 13:

Hoe afvalvrij is uw huisdier?


Wij vroegen u op welke manier uw huisdier een bijdrage heeft aan het afval in uw huishouden. Als u geen huisdier heeft, was u een weekje 'weekopdracht-vrij'. Het voer voor onze huisdieren en het katte...


Wij vroegen u op welke manier uw huisdier een bijdrage heeft aan het afval in uw huishouden. Als u geen huisdier heeft, was u een weekje 'weekopdracht-vrij'. Het voer voor onze huisdieren en het kattenbakgrid orgt voor aardig wat afval. Als we letten op welke producten we hiervoor gebruiken is dit afval goed te scheiden.

De resultaten zijn op het platform terug te zien bij weekopdracht 13. Zeker de moeite waard om nog eens terug te lezen!


Weekopdracht 12:

Welk zwerfafval komt u op straat tegen?


Deze week werd het platform weer flink bezocht. Wij vroegen u welk zwerfafval u tegen komt, en dat was behoorlijk wat! Vooral drankverpakkingen worden veel weggegooid. Ook zagen we tips om de gemeente...


Deze week werd het platform weer flink bezocht. Wij vroegen u welk zwerfafval u tegen komt, en dat was behoorlijk wat! Vooral drankverpakkingen worden veel weggegooid. Ook zagen we tips om de gemeente zwerfafvalvrij te maken en ontvingen de medewerkers van de WSD, werkzaam bij Beheer Openbare Ruimte die het zwerfafval in Vught opruimen een compliment. De resultaten van de weekopdracht kunt u op het platform terug zien bij 'weekopdracht 12'.

De prijzen van deze weekopdracht zijn gewonnen door de René Iemenschot en Mariet v.d. Boer-Maas. De prijs kan afgehaald worden bij de ontvangstbalie van het gemeentekantoor.


Weekopdracht 11:

Welke verpakking is u het meest opgevallen tijdens dit experiment?


Gedurende deze weekopdracht hadden we het op het platform over bijzondere verpakkingen die je in de afgelopen periode langs hebt zien komen. Interessant is dat de reacties op het platform gingen over ...


Gedurende deze weekopdracht hadden we het op het platform over bijzondere verpakkingen die je in de afgelopen periode langs hebt zien komen. Interessant is dat de reacties op het platform gingen over verpakkingen die niet of moeilijk te scheiden zijn, of over producten die overdadig verpakt zijn.

De tips met betrekking tot het versturen van de prijzen nemen we ter harte.


Weekopdracht 10:

Waar in uw huis ontstaat afval?


In weekopdracht 10 stelden wij u een aantal vragen over afval in uw huishouden. We zagen dat deelnemers gemiddeld ruim 8 prullenbakken in huis hebben staan. Ook hebben we goede input gekregen over de ...


In weekopdracht 10 stelden wij u een aantal vragen over afval in uw huishouden. We zagen dat deelnemers gemiddeld ruim 8 prullenbakken in huis hebben staan. Ook hebben we goede input gekregen over de organisatie van het verzamelen en opslaan van het gescheiden afval. 


Weekopdracht 9:

Wat geeft u deze week een tweede leven?


Via deze weekopdracht hebben wij gezien dat jullie spullen niet alleen een tweede leven geven, maar soms zelfs een derde! Dit is natuurlijk geweldig. Sommige items worden naar de kringloopwinkel gebra...


Via deze weekopdracht hebben wij gezien dat jullie spullen niet alleen een tweede leven geven, maar soms zelfs een derde! Dit is natuurlijk geweldig. Sommige items worden naar de kringloopwinkel gebracht, soms naar de kledingbak maar soms werden ook items op een andere manier weggegeven. We vonden het ook leuk om te zien dat er dingen waren die op een creatieve manier een tweede leven krijgen.


Weekopdracht 8:

Welk gebruiksvoorwerp kunt u delen met anderen?


In weekopdracht 8 vroegen wij u welk gebruiksvoorwerp u kunt delen met anderen. Ook deze week weer leuke inzendingen! Ze zijn terug te lezen bij weekopdracht 8.


In weekopdracht 8 vroegen wij u welk gebruiksvoorwerp u kunt delen met anderen. Ook deze week weer leuke inzendingen! Ze zijn terug te lezen bij weekopdracht 8.


Weekopdracht 7:

Hoeveel ongebruikte elektrische apparaten kan je vinden in jouw huishouden?


Omdat we eens verder wilden kijken dan het dagelijkse afval hebben we een bijzonder waardevolle afvalstroom in de weekopdracht behandeld: elektrische apparaten. Elk jaar verdwijnt in Nederland nog zo’...


Omdat we eens verder wilden kijken dan het dagelijkse afval hebben we een bijzonder waardevolle afvalstroom in de weekopdracht behandeld: elektrische apparaten. Elk jaar verdwijnt in Nederland nog zo’n 33 miljoen kilo aan, met name kleine, elektrische apparaten in het restafval. Zonde natuurlijk, want door de recycling hoeven minder grondstoffen aan de natuur te worden onttrokken en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

In Vught verzamelen we ruim 113.000 kilo apparaten. 

We vroegen u om te kijken hoeveel kapotte of ongebruikte elektrische apparaten u in huis heeft De deelnemers wisten er best nog wel wat te verzamelen! Een pluim voor u, want alle kapotte en/of ongebruikte apparaten leveren jullie keurig in bij de kringloop, de milieustraat of een ander inleverpunt.


Weekopdracht 6:

Wat is uw beste kliekjesrecept?


Kliekjes? Dat is niet zo het ding van de Vughtse deelnemers aan 100-100-100. Wij zorgen er het liefst voor dat we geen kliekjes krijgen! Een prima conclusie. Toch lieten sommige deelnemers nog een lek...


Kliekjes? Dat is niet zo het ding van de Vughtse deelnemers aan 100-100-100. Wij zorgen er het liefst voor dat we geen kliekjes krijgen! Een prima conclusie. Toch lieten sommige deelnemers nog een lekker kliekjesrecept achter op het platform. Een aantal van hen wordt beloond met 'Het Kliekjeskookboek".


Weekopdracht 5:

Welke voedselproducten hebt u nog in de kast liggen?


Week 5 stond in het teken van de voedselproducten die nog in onze voorraadkasten liggen. Uit de reacties op de site blijkt dat er geen grote hamsteraars bij de deelnemers zitten, u legt over het algem...


Week 5 stond in het teken van de voedselproducten die nog in onze voorraadkasten liggen. Uit de reacties op de site blijkt dat er geen grote hamsteraars bij de deelnemers zitten, u legt over het algemeen geen grote voorraden aan. Ook bleek dat producten die over ‘de houdbaarheidsdatum’ waren nog prima bruikbaar zijn. Soms kwamen we nog wat potjes tegen die leeg gemaakt kunnen worden waarna de glazenverpakking naar de glas bak kan. Er bleken ook huishoudens die nagenoeg niets in voorraad hebben staan.

Veel producten hebben standaard al een langere houdbaarheidsdatum en kunnen na openen ook nog een behoorlijke tijd mee, zonder te bederven. Voorbeelden hiervan zijn pakken zout, gedroogde kruiden en ingeblikte groenten.


Weekopdracht 4:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?
Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


De derde weekopdracht zit er alweer op. Een week met een uitdagende opdracht, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we rond de 20 tips van jullie gehad. Tips gemis...


De derde weekopdracht zit er alweer op. Een week met een uitdagende opdracht, waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. In totaal hebben we rond de 20 tips van jullie gehad. Tips gemist? We hebben een top 5 gemaakt van de tips waarvan wij denken dat ze u de komende weken verder helpen!

 

Ben bewust van de verpakking waarin de producten die u koopt zitten. Een mooi hulpmiddel postte Bas Joosten.

 

Vermijd zoveel mogelijk kant-en-klaar producten en koop geen portieverpakkingen zijn goede tips die onder andere Veroniek Wetzer ons gaf.

 

Haal producten op de markt en (her)gebruik je eigen (katoenen)tassen tipte onder meer Felice van Reenen.

 

Meerdere deelnemers, zoals Koen van Dinther, maakte ons bewust van de hoeveelheid voedsel die we niet meer hoeven weg te gooien als we slimmer inkopen en koken. Bespaart ook nog eens energie.

 

Koop alleen producten die verpakt zitten in recyclebare materialen, en geen producten die verpakt zijn in ‘restafval’, een goede tip van familie De Klerk. Familie Jacobs gaf aan om het restafval om producten achter te laten bij de winkel om ook de winkelier bewust te laten zijn van de hoeveelheid verpakkings(rest)afval.


Weekopdracht 2:

Maak een foto van het afval dat overblijft als u een warme maaltijd hebt gemaakt


Wat een week was dit! We hebben 38 foto’s voorbij zien komen. Een foto maken lukte niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval. Top! Een paar dingen die o...


Wat een week was dit! We hebben 38 foto’s voorbij zien komen. Een foto maken lukte niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval. Top!

Een paar dingen die ons zijn opgevallen:

  • We zagen veel snijresten op de foto’s terug, bijvoorbeeld schillen van aardappelen, groenten of fruit. Fijn dat dit in de groene bak belandt! Scheelt ruimte en ook weer stankoverlast in de grijze container.
  • Jullie zaken voor de kunstsofinzameling zitten vast al goed vol. Er kwamen een hoop plastic verpakkingen voorbij.
  • We hebben weinig restafval gezien, slechts een aantal scheurzakje voor kruidenmix, saus etc. Goed bezig!

Nog een paar tips die we willen meegeven bij het koken van uw volgende maaltijd:

  • Gemak dient de mens, maar zelf sauzen maken is niet zo moeilijk. Er is een speciaal kookboek over koken zonder zakjes en pakjes.
  • In de (super)markt zijn veel onverpakte producten. Misschien is het een idee om voor deze producten te kiezen en ze mee te nemen in een eigen tas. Dat bespaart weer wat verpakkingen.

Weekopdracht 1:

Hoeveel nieuwe verpakkingen openen jullie als huishouden op 1 dag?


Volgens onze tellingen (aantal plaatsingen/aantal verpakkingen) zijn we als deelnemers deze week gekomen tot gemiddeld 7,2 verpakkingen.  Gemiddeld bestaat een deelnemend gezin uit 3 personen. Het aa...


Volgens onze tellingen (aantal plaatsingen/aantal verpakkingen) zijn we als deelnemers deze week gekomen tot gemiddeld 7,2 verpakkingen. 

Gemiddeld bestaat een deelnemend gezin uit 3 personen. Het aantal verpakkingen dat de deelnemers per persoon openen ligt dus ruim onder het gemiddelde. Een mooi resultaat!